Péntek, 2024-03-29, 7:15 AMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Belépés

A fejezet kategóriái

Madarak [35]

Keresés az oldalon

Keresés a wikin

Tenyésztők

Friss katalógustag

Népszerű blog

Népszerű könyv

Népszerű fórum

Naptár

«  Március 2024  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Könyv rendelés

Itt ki tudod választani a több ezer könyv közzül ami a legjobban érdekel.

Felhasználók képei

Videók az oldalról

00:21:58

● ÉLET VIDÉKEN / 1.rész / Minden Ami Farm ●

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0
00:02:09

Chicken Embryo Development YouTube

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0

Körkérdésünk

Hogy jutottál el az oldalra?
Összes válasz: 59
Szoktál e fórumokon tájékozódni madaraiddal kapcsolatban?
Összes válasz: 34
Meik oldalfunkció nyerte el a tetszésedet?
Összes válasz: 38

Mini-chat

Blog
Főoldal » Madarak

A B2 VITAMIN ÉLETTANI SZEREPE

Lábgyengeségében, a különféle idegrendszeri tünetek megjelenésében meghatározó szerepet játszanak a vitaminok és az ásványi sók.

A B2-vitamin (riboflavin) élettani hatása a baromfiak esetében rendkívül sokoldalú, és nemcsak az állatok jó egészségi állapotának megőrzésében érvényesül, hanem szerepet játszik a növekvő baromfi idegrendszerének anyagcseréjében, annak épségben tartásában, s fontos szerepe van a fehérje-anyagcserében és a szénhidrátok zsírrá való átalakításában is.
A fehérje- és kalóriabevitel növelésekor a többlet csak akkor képes érvényesülni, ha egyidejűleg a riboflavin mennyiségét is növeljük a takarmányban.
Továbbá jelentős szerepe van a felnőtt baromfi tojáshozamának alakulásában, és már a részleges hiánya is rontja a kelthetőséget.

A B2-VITAMIN JELENTŐSÉGE

Amennyiben a takarmány már kezdettől fogva nagyon kevés riboflavint tartalmaz, és a csibék kelésekor a magukkal hozott készlet is kevés vo ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 780 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2017-06-15 | Hozzászólások (0)

Csibék vakcinázása - szükséges, nem szükséges?

Téma indítóként. Kissé más szemszögből közelítem meg. Napjainkban sajnos már majdnem szükségszerű a gyógyszerek, vakcinák alkalmazása a csibe nevelések korábbi szakaszaiban. Nagyobb létszámú állományoknál és ipari szinten - több száz,- ezer egyed - pedig tulajdonképpen létkérdés. Ám esetünkben nagyrészt kis baromfi létszámú háztáji gazdaságok dominálnak, így ezt figyelembe véve mondom szakmai véleményem. Nem feltétlenül szükséges vakcinázni, vakcinázási programokat végrehajtani a csibéink nevelése során. De ehhez teljesülni kell bizonyos feltételeknek, melyek úgy 50 éve még magától értetődően jelen voltak Hazánkban.

Alapvetés, hogy a frissen kikelt kiscsibék tiszta, higiénikus, fertőtlenített, száraz helyre kerüljenek. Teljesen mindegy, hogy ez láda, doboz, vagy istálló. Óriási hangsúly van a higiénikus környezeten. Ha elhanyagoljuk a leen ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 688 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-11-09 | Hozzászólások (0)

Mycoplasma a baromfiknál

Gyakorlatiasan közelítem meg a témát. Tehát nem állatorvosi, tudományos szakírást fogok publikálni, hanem olyan hétköznapi jelenségeket írok, amelyek bármelyik gazda számára egyértelműek lesznek.

Több válfaja, formája létezik. Sajnos nem csak egyféleképpen nyomorgatja a csirkéinket.
A mycoplasmosisok a különféle mycoplasmák által kreált fertőző betegségek, amelyek főleg a légutak és a tüdő megbetegedésével járnak. De egyúttal érintettek lehetnek más szervek (az ízületek, a bélrendszer egyes részei, a nemi szervek stb.) is.
Világszinten erőteljesen előfordulnak a baromfiknál, s különösen a nagyüzemi tömegtartás körülményei között. Quázi katalizátorként gyakran más baktériumok és vírusok okozta társfertőzésekkel együtt, jelentős veszteségeket okoznak. Nálunk a legelterjedtebb baromfibetegség. Ha úgy tetszik, a tyúkok "népbetegsége".

... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 1011 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-11-07 | Hozzászólások (0)

Tyúktojás koleszterin tartalma - káros, nem káros?

Napjainkban bármit meg tudnak csinálni, ha akarnak hivatalosan.

Mindenképpen figyelembe kell venni, mint minden szerves anyagnak, így a tojásnak is vannak olyan állandó "összetevői", melyektől a tojás tojássá válik. Ezek benne vannak ha akarjuk, ha nem. Ugyanis nem az ember dönti el a tojás összetételét. Bármennyire is szeretné. Ugyan tudja befolyásolni elég hatékonyan, de attól még azok ott maradnak. Az már más kérdés, hogy a tudomány - tehát az ember - az arányokat tudja módosítani, bizonyos összetevőket tud csökkenteni, vagy növelni a másik javára. Ám megszüntetni nem tudja, mert akkor az már nem lenne tojás.

Koleszterin egy igen fontos része a tojásnak! Örüljünk neki, hogy ott van!

Természet tudja a dolgát, pontosan azon anyagokból és olyan arányban áll az a tojás, ahogy az a legkedvezőbb, legmegfelelőbb a ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 1002 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-11-01 | Hozzászólások (0)

Kedves Csoporttársak, Kedves baromfis sorstársak!

Ismét előveszem az okoskodó énem és írok egy tájékoztató, racionális tényszerű "esszét" a tyúktetű kontra tyúkok,- tyúkól kölcsönhatásának vonatkozásában. Kérek mindenkit akit nem érdekel, vagy már a nevem láttán hidegrázás kapja el, ne olvassa végig! Aki pedig végig olvassa, tekintse teljes mértékben segítő szándéknak. Egyben bízom benne tudok is segíteni valamelyest.

TYÚKTETŰ: Kezdhetném azzal, hogy a tyúktetű egy kis rohadék dög. De nem tudom ezt megtenni. Ugyanis valójában a természet egyik csodája, igazi életművész. Az ember tanulhatna tőle. Az már a Mi pechünk, hogy pont a tyúkokon élősködik. Tulajdonképpen szinte lehetetlen kiirtani, ha már egyszer megjelent a baromfik közelében. Leginkább akkor tudjuk kiküszöbölni jelenlétét, ha megelőzzük azt. Még pedig úgy, hogy egyáltalán nem építünk,- készítü ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 5863 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-10-25 | Hozzászólások (0)

ojássárgája - Színez, nem színez? Mitől színez, mitől nem színez?

Ismét egy rendszeresen visszatérő örökzöld téma.
Mely amint terítékre kerül, bizony vihart is kavar.
Mert léteznek érdekek és ellenérdekek. Létezik racionalitás és jelen van a "parasztvakítás" is a témát illetően.

Most a racionális oldaláról közelítem meg. Háztáji baromfitartásban (ahol vagy nincsenek, vagy viszonylagosan vannak ideális körülmények, vagy ritkább esetben tényleg majdnem ideálisak az adott életkörülmények) élő tyúkok tojásának a sárgájáról igyekszem valós adatokat publikálni, ill. tévhiteket eloszlatni.
Multi áruház láncok, bolthálózatok polcain található tojásokról ebben a posztban nem esik szó. Arról majd külön ejtek néhány mondatot egy másik írásban.
Tehát kizárólag a háztájiban tartott tyúkok tojásának a sárgájáról fogok regélni! Nem áll szándékomban semmilyen összehasonlítást foganatosítani az iparilag előállított (multi polcos) tojással, nem is les ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 807 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-10-25 | Hozzászólások (0)

Újfent aktuális témát veszek elő.
Vedlési,- pihenési időszak közepén vagyunk.
Háztáji tartásban élő baromfik éves tojásrakási szünetéről és a természetes vedlésről nyújtok információkat. Természetes vedlésen nagy hangsúly van.

Tojásrakás, mint olyan rendkívüli módon megviseli a tyúk szervezetét. Hatalmas energia felvétellel és ugyanakkora energia leadással jár. Tulajdonképpen, ha úgy tetszik minden egyes alkalommal "szülnek egy gyereket". Ezt ne vegyétek szó szerint, érzékeltetni szeretném a súlyát a tojásrakásnak.
Minden egyes tyúknak saját tojási ciklusa van, minden egyes tyúknak önálló "programja" van erre vonatkozóan. Mely sok mindentől függ. Vannak tojó fajták, vannak célhibridek, vannak díszbaromfik. és még sorolhatnám. Ám egyértelműen mindegyik változatra igaz, a szezonban produkált intenzív (ez fajtánként, hibridenként, egyedenként mást és mást jelent) tojásrakásuk és az év folyamán összességében produkált tojásrakásuk nagyon amo ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 10861 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-10-25 | Hozzászólások (3)

Örök téma ez - mint a szerelem - baromfis berkekben.
Napjainkban az egyik leginkább alkalmas dolog a "parasztvakításra".

Eredendő valóság megértéséhez vissza kell utazni az időben. Abba a bizonyos "békebeli régi szép időkbe". Mondjuk úgy 300 évvel.

Eleink idejében lassúbb, sokkal lassúbb volt az élet. A maga nemében talán jobb is. Akkor létkérdés volt (még sokszor városokban is) az önellátás. Melynek szerves részét képezte a haszonállatok, így a baromfik is. Mindenféle baromfi. Tyúktól a libán és birkán át a patás állatokig. Ám az igazi genetika már akkor is a falvakban leledzett, de főleg a tanyákon. Ahol a szó legszorosabb értelmében minden adott volt ahhoz, hogy az a tyúk teljesen természetes életközegében éljen. Ott, amire az Öregösten megalkotta.
Akkoriban már jelen volt meseszép hazánkban a magyarok egyik legnagyobb természeti és gazdasági kincse, ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 1038 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-10-25 | Hozzászólások (0)

Alábbi idézet az egyik legnagyobb Németországban(!!!!!) működő szakirányú egyetem tanszékvezető professzorától származik:

- " Az egyik legnagyobb butaság és hiba, amit a baromfitenyésztésben elkövethetünk, a vég nélküli szín és küllem tenyésztés. Ez az eszetlen őrület nem más, mint tudatos genetika rombolás. De mégis ezt tesszük. Egyetemeken oktatjuk, szakember generációk sokasága kerül ki onnan abban a tudatban, hogy amit megtanítottak neki e témában, az helyes és követendő. De mégis ezt oktatjuk. Tudják miért? Mert a baromfitenyésztés, mint olyan, a 21. századra totális üzletté fejlődött. Egészen komoly érdekek húzódnak meg mögötte, melyek mögött pedig óriási pénzek vannak. Tetszik, vagy sem, a pénz diktál. Évtizedek óta baromfitenyésztő szakemberek sokasága került ki tőlünk úgy, hogy tulajdonképpen becsaptuk őket. Ők pedig jóhiszeműen becsaptak másokat. Jogosan merülhet fel a kérdés, de hát a tudomány tudja bizonyítani a helyességét, a ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 538 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-10-25 | Hozzászólások (0)

Baromfihimlő

Ha már egyszer felütötte a fejét, akkor igen nehéz tenni ellenne hatékonyan. Ugyanis nem gyógyítható.

Himlő ellen óriási jelentősége van a prevenciónak.
Amennyiben bárki vakcinázza az állományát, érdemes himlő elleni vakcinát is adni nekik. Mert a himlő ezzel megelőzhető. Melynek igen komoly jelentősége van annak ismeretében, hogy létezik a baromfihimlőnek olyan válfaja is, melynél nincsenek külső tünetek. Gyakorlatilag semmilyen tünete sincs sok esetben. Egyszer csak elkezdenek quázi tömegesen hullani a csirkék, vagy felnőtt állatok egyik óráról a másikra.

Amikor a himlő megjelenik az állományban, azaz a jelei, akkor már sajnos késő, nem sok mindent tudunk tenni. Ugyanis hiába gondoljuk azt, hogy csak 1-2 tyúkunk kapta el, mert csak rajtuk látszik. Akkor már mindegyik baromfink fertőzött és garantáltan mindegyik át fog esni a betegségen. És akkor szerencsénk ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 1348 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-10-25 | Hozzászólások (0)

A házityúk tenyésztés eredményessége nagyban függ a tartási helytől, valamint a madarak gondozásától. A modern hús és étkezési tojás termelő üzemek a baromfiakat előre meghatározott tartástechnológia szerint tartják. A napos baromfiaktól kezdve a kifejlett állatokig, minden korosztály számára elő van írva a helyes tartásmód, a takarmányozás és az ajánlott környezeti igények, ahol az állatok optimális körülmények között a legnagyobb hatásfokkal termelhetnek. Sajnos a díszbaromfi tenyésztők számára ilyen iránypontok nem állnak rendelkezésre, ezeket legtöbbször önmaguktól kell kitapasztalni. A kis létszámú díszbaromfi állományok esetében, hacsak nem képviselnek valamilyen roppant nagy értékű fajtát, a legtöbbször lehetőség sincs arra hogy a környezeti hatásokat be tudjuk állítani. A környezeti tényezők hatásait csak mérsékelni tudjuk, hogy madaraink el tudják viselni a szélsőséges időjárási hatásokat.

Vizsgáljuk meg a dísztyúkok tartási helyével szemben támasztott követelmények ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 1757 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-09-07 | Hozzászólások (0)

NEM MINDEN MAREK, AMI ANNAK TŰNIK!

..... Az elmúlt években számtalanszor felhívtam a kedves baromfis társak figyelmét az E vitamin és a szelén fontosságára. Nem győztem hangsúlyozni micsoda bajokat tud okozni a hiányuk. Ezt ti magatok is tudjátok tanúsítani, ha karajátok. Tudom, hogy sokatoknak segítettem, mikor az E vitaminos szelént ajánlottam. Alább látható a tudomány emberének szakvéleménye, diagnózisa .....

forrás: Dr. Radnai István állatorvos

„Csak bukfenceznek a csirkéim, majd lebénulnak…”

A BAROMFIAK HIÁNYBETEGSÉGEIRŐL

A hiánybetegségek súlyos mozgásszervi bántalmakat okozva komolyan veszélyeztethetik a csibenevelés eredményességét sok bosszúságot és gazdasági veszteséget okozva a csibenevelő gazdáknak.

Ezúttal az E-vitamin szerepéről fogunk szót ejteni.

Egyik alkalommal Birján községből kétségbeesetten keresett fel egy gazda azzal a panasszal, hogy 600 egyedes 4-5 hetes csibeállományából 40-50 csirke ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 628 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-08-20 | Hozzászólások (0)

MAREK-FÉLE BETEGSÉG

..... Ajánlom mindenkinek, mielőtt idegen baromfit visz be a sajátjai közé, mielőtt idegenektől vásárol, nézze meg honnan valók, ha erre van lehetősége. Mert piszkosul pórul járhat. Ezért idegenkedem pl. Monortól. Különösen igaz ez a Brahma tartókra. Ha végig olvastátok, megértitek miért mondom. Magam részéről körbe utaztam a fél Európát, mikor a Baranyait alkottam. S így van ma is, mikor az 5. vérvonal alapjait "szedem össze" az országból .....

forrás: Dr. Radnai István állatorvos

A közelmúltban azzal a panasszal keresett meg, hogy díszbaromfiakkal foglalkozik, és több állata is gubbasztott, lesoványodott, majd elpusztult.
Amikor a hullákat felbontotta, a belső szervei – mint írta – tele voltak kisebb-nagyobb „daganatokkal”. Különösen sok daganatos gócot talált a májukban.

Mivel számos olyan baromfibetegség van, mely hasonló kórképben nyilvánul meg (leukózis, Marek-féle betegség, baromfigümő ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 2015 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-08-20 | Hozzászólások (0)

KRÉDLI - a sváb őstörpe.

Krédli önálló fajta. Sváb őstörpe.

Kifejezetten gazdasági hasznú. Egyértelműen értékmérő tulajdonságai határozzák meg.

Amióta létezik a gazdasági értékmérő tulajdonságai miatt tartották, tenyésztették, mely napjainkban is igaz. Vannak bizonyos küllemi fajtajegyek, melyekről egyértelműen beazonosítható. Vannak rá jellemző küllemi tulajdonságok. Ám a mai értelemben vett egységes küllem nem jellemző rá. Van szórás a fenotípusában. Ám a genotípus egyértelműen egységes. Valamennyi krédlire pontosan ugyanazon tulajdonságok jellemzők, bárhol is legyen jelen Európában, vagy hazánk bármelyik szegletében. Mindenhol ugyanazt nyújtja ugyanúgy, mint fajtatársai. Egy krédli esetében nagy biztonsággal lehet tudni mire lehet számítani, melyik évszakban mit fog nyújtani és azt hogyan teszi. Egészen elképesztő a genotípusa. Krédlit mint fajtát, egyértelműen gazdasági értékmérő tulajdonságai határozzák meg. Nincs sztenderd leírás róla és nem is lesz. Ne ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 2470 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-08-20 | Hozzászólások (0)

Letojt tojóhibridek a háztáji tartásban.

Örök érvényű igazsággal illik kezdeni. Kivételek mindig erősítik a szabályt. Ezen ékesszólás az élet valamennyi területén megállja helyét.

Baromfi tenyésztés,- tartás esetében is igaz. Alábbi racionalitások ismeretében is elmondható, bizony jó néhány esetben rácáfolnak a letojt tyúkok mindarra, amik egyébként teljesen valósak a témát illetően. Ám ezek cáfolatok kivétel nélkül mind a kivételt erősítő szabályok. Ezt feltétlenül mindenki helyezze evidenciába és kezelje helyén a dolgot.

Tulajdonképpen immár elmondható, különböző fórumokon szinte napi téma a letojt tojó hibridek vétele, háztájiban, szabad tartásban történő létük. Jó néhány gazda életcélt, presztízs kérdést csinál abból, hogy bebizonyítsa, már pedig a letojtak is alkalmasak a háztáji tartásra és igen is nagyon jó vételnek számítanak. Nos, ez nemes egyszerűséggel nem igaz. Amelyek be is válnak - ahogy említettem volt az előzőekben -, azok kivétel nélkül mind ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 631 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-08-20 | Hozzászólások (0)

BRESSE siker, Bresse mítosz.

Bresse baromfi húsa a legjobb minőségű a világon, ezzel együtt a legdrágább. Csúcs gasztronómia egyik legkedveltebb alapanyaga.
Ára szinte az "aranyéval vetekszik".

Bresse Francia nemzeti érték, a legmagasabb szinten. Továbbá nemzetközi földrajzi eredetvédelem alatt áll, mely elvileg hozzáférhetetlenné teszi tartását, tenyésztését más országok, nemzetek számára. Sőt, Franciaországnak is csak bizonyos régióiban lehet tenyészteni. Melyet külön törvény szabályoz és bitangul ügyelnek rá, hogy eképpen is maradjon. A genetikára szinte jobban vigyáznak a tenyésztők, mint saját életükre. Érthető, hiszen majdnem szó szerint az arany tojást tojó tyúkról van szó. Pontosan meg van határozva a tartási körülmény, takarmányozási körülmény. Pl. kizárólag az adott tájegységen, max. 50 km-en belül termett gabonából készült takarmánnyal etethetik. Röghatás része. Feldolgozása értékesítése (élő formájában is) is kizárólag az adott régión belü ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 570 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-08-20 | Hozzászólások (0)

 A tanyasi a legjobb minőségű
hazai csirke

Szabadban nevelkedik, természetes takarmányt kap,
lassan, ráérősen növekszik. A „tanyasi csirke” koncepciója közel másfél évtizede született meg a kisvárdai Master Good cégcsoport alapítója, Bárány László fejében. Ellenőrzött, korszerű körülmények között olyan baromfit szeretett volna nevelni, amely a megszokott ipari csirkénél jelentősen hosszabb életet élhet, ideje nagyobb részét szabadban töltheti, és kukoricán növekedhet, hogy húsa valóban a régi időket, a nagymama vasárnapi sültjeit idézze. Az ökoprogram francia minta alapján indult. Az Európai Unió is szigorúan megszabja a szabadtartás feltételeit, hogy milyen fajták használhatók, hogy mennyi terület jusson egy állatra, s hogy milyen takarmányt kaphatnak. A l ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 738 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-04-12 | Hozzászólások (0)

Rovatunkban többször is foglalkoztunk a családi gazdaságok állattartásának aktuális kérdéseivel. Jól tudom, ez a mostani téma nem éppen ilyen! Az emberek döntő többsége a baromfihúst már vidéken is a boltok polcairól szerzi be, mégis azt remélem, cikkünk nem valamiféle anakronizmus, kortévesztés szüleménye, hiszen a magas naposbaromfi-árak – és itt nem részletezett más okok miatt – a családi szükségletre szánt tanyasi, falusi, szérűskerti baromfitartásnál egyre többen térnek vissza a természetes keltetés- és nevelés már-már teljesen elfeledett gyakorlatához.

A természetes keltetés alapfeltételei: a termékeny tojás, ehhez a baromfik megfelelő ivararánya és a jó kotlós.

A tyúk egy fészekaljnyi, 12-20 db tojás lerakása után kezd kotlani, ha azokat alatta hagyjuk. A ve ... Tovább »

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 1710 | Hozzáadta:: Admin | Dátum: 2016-02-19 | Hozzászólások (0)

1 2 »
Vince emlékéreCopyright MyCorp © 2024 |