Hétfő, 2018-12-10, 8:26 AMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Belépés

A fejezet kategóriái

Madarak [35]

Keresés az oldalon

Keresés a wikin

Tenyésztők

Friss katalógustag

Népszerű blog

Népszerű könyv

Népszerű fórum

Naptár

«  Augusztus 2016  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Könyv rendelés

Itt ki tudod választani a több ezer könyv közzül ami a legjobban érdekel.

Felhasználók képei

Videók az oldalról

00:01:38

HU100SK kézi forgatású keltetőgép üzembe helyezése

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0
00:06:49

Keltetőgép házilag

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0

Körkérdésünk

Hogy jutottál el az oldalra?
Összes válasz: 50
Szoktál e fórumokon tájékozódni madaraiddal kapcsolatban?
Összes válasz: 27
Meik oldalfunkció nyerte el a tetszésedet?
Összes válasz: 25

Mini-chat

Blog
Főoldal » 2016 » Augusztus » 20 » BRESSE siker, Bresse mítosz.
1:33 PM
BRESSE siker, Bresse mítosz.

BRESSE siker, Bresse mítosz.

Bresse baromfi húsa a legjobb minőségű a világon, ezzel együtt a legdrágább. Csúcs gasztronómia egyik legkedveltebb alapanyaga.
Ára szinte az "aranyéval vetekszik".

Bresse Francia nemzeti érték, a legmagasabb szinten. Továbbá nemzetközi földrajzi eredetvédelem alatt áll, mely elvileg hozzáférhetetlenné teszi tartását, tenyésztését más országok, nemzetek számára. Sőt, Franciaországnak is csak bizonyos régióiban lehet tenyészteni. Melyet külön törvény szabályoz és bitangul ügyelnek rá, hogy eképpen is maradjon. A genetikára szinte jobban vigyáznak a tenyésztők, mint saját életükre. Érthető, hiszen majdnem szó szerint az arany tojást tojó tyúkról van szó. Pontosan meg van határozva a tartási körülmény, takarmányozási körülmény. Pl. kizárólag az adott tájegységen, max. 50 km-en belül termett gabonából készült takarmánnyal etethetik. Röghatás része. Feldolgozása értékesítése (élő formájában is) is kizárólag az adott régión belül történhet. Európában a gazdasági fehér Bresse tenyésztése, tartása szigorúan tilos. Ennek ellenére megjelent már több országban, így Magyarországon is. Mivel a fentiek ismeretében a genetika elvileg, szerintem gyakorlatilag is, nem kerülhet ki Franciaországból, így felmerül a gyanú, akkor milyen Bressék vannak jelen Európában és nálunk? Az eredeti? Akkor abból hamarosan óriási botrány lesz, mert a Franciák előbb-utóbb borítani fognak. És ami rendkívül komoly kérdéseket vet fel náluk és Európában is. Keverékek? Netán a dísz vonal, vagy annak turbósított változata? Mindenki döntse el maga.

Hogyan lesz a Bresse húsa kiváló minőségű?

Franciák a fehér Bresse gazdasági vonalát a hizlalásuk utolsó 2 hónapjára bezárják egy olyan ketrecbe - asszem 10 egyed/ketrec -, ahol a rácsokon fölfelé ki tudják dugni a fejüket, de egyébként mozogni nem igen tudnak. Ketrecek elején van egy vályú, amibe öntik nekik a takarmányt. És itt van a kutya elásva! Ez a takarmány nem más, mint tej, tejsavó és író keveréke, melybe többek között lisztet és valami intenzív tápot kevernek. És ezt a nagyon sűrű palacsintatészta - már majdnem nokedli - sűrűségű trutyit öntik a vályúba, amit a Bressék felfalnak a rácsok résein keresztül. Aztán ismét felállnak és kidugják a fejüket a rácsokon keresztül, mert ahogy mondtam, mozogni nem nagyon tudnak. Nos, ez a világhírű, méregdrága, világon a legjobb minőségű Bresse baromfi hús. Amiről nem mellesleg azt állítják, hogy teljesen organikus, bio minőség. Amit természetesen igazolnak is. Nem pejoratív, nem cinizmus, ezek a száraz racionális tények. Viszont a világ egyik legjobb marketingje áll mögötte. Ám azt el kell ismerni, mielőtt a ketrecbe kerülnének, valóban quázi szabat tartásban élnek. Szubjektív szakmai (mint tenyésztő és mint élelmiszerbiztonsági szakértő) véleményem szerint a miatt az utolsó 2 hónap miatt az egész Bresse misztikum becsapás. Ha úgy tetszik parasztvakítás. Sőt élelmiszerbiztonsági és élettani problémák is felmerülhetnek ez miatt. Nem azt állítom, hogy káros egyértelműen! Ám az egészen biztos, hogy az egészségre bizony akár veszélyes is lehet, ha netán minden körülmény egyszerre jelentkezne az utolsó 2 hónapban alkalmazott tartási és takarmányozási módszer okán. Ezek is csupán száraz tények. Ettől még a Bresse húsa tényleg rendkívül finom, ettől még jobbat nem tudtak felmutatni (legalább is nem jelentkezett még konkurencia), ettől még a csúcs és nem csúcs gasztronómia imádja, ettől még megsüvegelendő a marketingje. És bizony el kell ismerni, meg kell hajolni előtte! Ám a szakmai véleményem akkor is marad. Nem nevezhető organikusnak, nem nevezhető bio-nak. Vannak kétségeim az egészségre gyakorolt hatásáról. Mely véleményem nyilván senkit sem érdekel, sem a Franciákat, sem a gasztronómia résztvevőit. Viszont van tanulság. Profin felépítették, profin működtetik, profi szakmai háttér van mögötte,- előtte,- mellette. Lehet utánuk csinálni, ha tudja bárki is. Hivatalosan a Bresse húsa a világon a legjobb minőségű és a legdrágább.

 

Szerző: Hegedüs Tibor

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 152 | Hozzáadta:: Admin
Összes hozzászólás: 0
avatar
Vince emlékéreCopyright MyCorp © 2018 |