Péntek, 2024-04-19, 10:59 PMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Belépés

A fejezet kategóriái

Madarak [35]

Keresés az oldalon

Keresés a wikin

Tenyésztők

Friss katalógustag

Népszerű blog

Népszerű könyv

Népszerű fórum

Naptár

«  November 2016  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Könyv rendelés

Itt ki tudod választani a több ezer könyv közzül ami a legjobban érdekel.

Felhasználók képei

Videók az oldalról

00:25:38

Kisállat börze, Monor 2016

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0
00:01:54

Midi 55 FSK automata fordítású keltetőgép üzembe helyezése

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0

Körkérdésünk

Hogy jutottál el az oldalra?
Összes válasz: 59
Szoktál e fórumokon tájékozódni madaraiddal kapcsolatban?
Összes válasz: 34
Meik oldalfunkció nyerte el a tetszésedet?
Összes válasz: 38

Mini-chat

Blog
Főoldal » 2016 » November » 1 » Tyúktojás koleszterin tartalma
7:24 AM
Tyúktojás koleszterin tartalma

Tyúktojás koleszterin tartalma - káros, nem káros?

Napjainkban bármit meg tudnak csinálni, ha akarnak hivatalosan.

Mindenképpen figyelembe kell venni, mint minden szerves anyagnak, így a tojásnak is vannak olyan állandó "összetevői", melyektől a tojás tojássá válik. Ezek benne vannak ha akarjuk, ha nem. Ugyanis nem az ember dönti el a tojás összetételét. Bármennyire is szeretné. Ugyan tudja befolyásolni elég hatékonyan, de attól még azok ott maradnak. Az már más kérdés, hogy a tudomány - tehát az ember - az arányokat tudja módosítani, bizonyos összetevőket tud csökkenteni, vagy növelni a másik javára. Ám megszüntetni nem tudja, mert akkor az már nem lenne tojás.

Koleszterin egy igen fontos része a tojásnak! Örüljünk neki, hogy ott van!

Természet tudja a dolgát, pontosan azon anyagokból és olyan arányban áll az a tojás, ahogy az a legkedvezőbb, legmegfelelőbb az embernek, vagy annak az állatnak, amelyik elfogyasztja azt. Egyszerű józan paraszti ész. Mi is a tojás? A baromfifélék, madárfélék és az őskorban a dínók szaporodásához szükséges alapvetés. Ebből adódóan nyilván a lehető legkívánatosabb, legjobb beltartalmú csoda, hiszen benne, belőle fog kifejlődni egy élet, egy eleven élőlény. Tehát az egészségre nézve teljesen jó, ha elfogyasztjuk. Mert biztosak lehetünk abban, nincs semmi káros dolog sem benne.

Nos, ehhez nyúlt hozzá az ún. "tudomány". Valóban megvizsgálták a lehetőségét annak, hogyan tudnák módosítani a tojás összetételét. Meg is találták. Baromfik tartási, takarmányozási körülményeinek megváltoztatásával bizony lehet manipulálni a tojás beltartalmi összetevőit, értékeit. Nem véletlenül ügyködik ma már külön mérnök csapat sok nagy tojásgyár körül, nem véletlenül állítanak elő takarmány prototípusokat laboratóriumi körülmények között és nem véletlenül számít üzleti titoknak több tojásgyár nevelési, takarmányozási, tojás előállítási technológiája. Gondolom nem árulok el titkot azzal, hogy mind e mögött a gyógyszeripari lobbi áll a szükséges dotációval. Mert bizony nem kevés pénzt fektetnek ebbe az üzletágba a gyógyszergyárak. Ám csinálhatnak bármit is, a koleszterin akkor is ott marad. Ha megbújva is, háttérbe húzódva, kisebb mennyiségben, de ott marad a tojásban. Szerencsénkre. Mert a koleszterin, a természetes koleszterin nem káros az emberi egészségre! Sőt! Tojásban található pedig kifejezetten jótékony hatással van szervezetünkre.

(Az már megint más kérdés, hogy az előbb említett lobbi az ételeink, az élelmiszerek koleszterin szintjét is manipulálják. Növelik, mesterségesen állítják elő, bele "varázsolják" az élelmiszer alapanyagokba, hogy azután bebizonyíthassák, hogy az az élelmiszer, vagy annak alapanyaga káros az egészségre és bizony nekik van ellenszere, ami majd jól csökkenti azt a fránya koleszterint. Tojásnál is fenn áll ez a jelenség sajnos. Nem csupán csökkenteni igyekeznek benne, hanem növelni is a koleszterin tartalmat. Amit sajnos sikeresen végre is tudnak hajtani. Céljuk mindenképpen az, hogy lehetőleg olyan tojást vásároljanak az emberek, mely azon üzemből való, amelyik kapcsolatban áll velük. Nem göngyölítem tovább ezt a fonalat, mert nem haragszom magamra... Nem, nem tudom és nem is akarom bizonyítani.)

Természetesen az eddig leírtak nem vonatkoznak valamennyi tojás előállító gazdaságra! Szerencsére vannak kivételek, sok-sok kivétel. Ám a minden tekintetben nagy tojás gyáraknál bizony fenn áll a gyanú. És jó pár kevésbé nagynál is.

Léteznek olyan baromfifajták, melyek vagy kevésbé fogékonyak, vagy teljesen ellen tudnak állni a tojás koleszterin tartalmára kiható takarmányozási manipulációkkal szemben.

(Ugyanis azt sem árt tudni, hogy bizony amikor a gazda bemegy a takarmányboltba vásárolni a tyúkjainak, van esély rá, hogy az a koleszterin növelő, manipuláló adalék is ott lapul abban a takarmányban. Nem állítom egyértelműen, hogy már pedig benne van! Mert az nem lenne igaz. De megvan rá az esély.)

Ezen baromfifélék tojásaiban nem kevesebb, vagy nincs egyáltalán jelen a koleszterin! Ez tévedés. Sokkal inkább normál állapotú és mennyiségű annak a tojásnak a koleszt. tartalma. Melynek folytán olybá tűnhet, mint ha kevesebb lenne a másik tyúkok által tojt tojásokéhoz képest. Pedig csupán annyi történt, képesek rá, hogy az általuk elfogyasztott takarmányból beléjük került, az általuk produkált tojás koleszterin tartalmára hatással bíró anyagokat kiválasszák, ne építsék be, majd kiürítsék.
Ilyen fajta pl. a Marans, vagy a Baranyai Tájfajta tyúk. De ugyanerre lehet képes a quázi "tanyasi" körülmények között tartott tyúk, vagy a saját magunk által megtermelt gabonából előállított takarmánnyal etetett tyúk is. A tyúk szervezetét a természet optimálisan állította be. Pontosan tudja a tyúk mikor, mit, hogyan hasznosítson. Tehát, ha nem manipuláljuk, akkor bizony nem fogja engedni, hogy az plusz mennyiségű koleszterin beépüljön a tojásba. Fajtától függetlenül igaz lehet ez.

Vannak olyan gabonafélék is ma már, melyek képesek növelni a tojás koleszterin tartalmát. Sok háztartásban a konyhai hulladékokat is a tyúkok kapják meg. Melyekben rengeteg minden van. Ezek között is előfordulhat olyan anyag, mely növelheti a tojások koleszt. tartalmát. Tehát számtalan olyan élethelyzet fordulhat elő, mely hatással lehet a tojás koleszt. tartalmára. Ilyenkor bizony jelentősége van az olyan genetikának - fajtának -, mely képes ellenállni mind ennek.

De! És ez egy hatalmas DE. A tyúkok alapvetően mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tojásuk a lehető legoptimálisabb élettani hatással bírjon. Hiszen ők egy újabb élet reményében tojják azt ki. Ezért a tojásaik pontosan olyan élettani hatással bírnak, mely a lehető legkedvezőbb. Saját maguk és eképpen az ember számára is. Lehet ezt befolyásolni és az ember befolyásolja is folyton folyvást.
Ám abban biztosak lehetünk, a normál háztáji tartásban élő tyúkok tojásai igen csak jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. A valódi "tanyasi" tartásban élő tojásai pedig kifejezetten egészségesek. Tehát ezeknek a tyúkoknak a tojásában nincs káros koleszterin tartalom! Ami benne van, az meg jótékony hatással van az emberi szervezetre.

 

Szerző: Hegedüs Tibor

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 1013 | Hozzáadta:: Admin
Összes hozzászólás: 0
avatar
Vince emlékéreCopyright MyCorp © 2024 |