Péntek, 2024-03-29, 0:36 AMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Belépés

A fejezet kategóriái

Madarak [35]

Keresés az oldalon

Keresés a wikin

Tenyésztők

Friss katalógustag

Népszerű blog

Népszerű könyv

Népszerű fórum

Naptár

«  Október 2016  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Könyv rendelés

Itt ki tudod választani a több ezer könyv közzül ami a legjobban érdekel.

Felhasználók képei

Videók az oldalról

00:06:21

Békési Keltető / Bekesi Kelteto

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0
00:07:33

Tóth Gyula díszbaromfi-tenyészete

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0

Körkérdésünk

Hogy jutottál el az oldalra?
Összes válasz: 59
Szoktál e fórumokon tájékozódni madaraiddal kapcsolatban?
Összes válasz: 34
Meik oldalfunkció nyerte el a tetszésedet?
Összes válasz: 38

Mini-chat

Blog
Főoldal » 2016 » Október » 25 » Baromfihimlő
8:47 PM
Baromfihimlő

Baromfihimlő

Ha már egyszer felütötte a fejét, akkor igen nehéz tenni ellenne hatékonyan. Ugyanis nem gyógyítható.

Himlő ellen óriási jelentősége van a prevenciónak.
Amennyiben bárki vakcinázza az állományát, érdemes himlő elleni vakcinát is adni nekik. Mert a himlő ezzel megelőzhető. Melynek igen komoly jelentősége van annak ismeretében, hogy létezik a baromfihimlőnek olyan válfaja is, melynél nincsenek külső tünetek. Gyakorlatilag semmilyen tünete sincs sok esetben. Egyszer csak elkezdenek quázi tömegesen hullani a csirkék, vagy felnőtt állatok egyik óráról a másikra.

Amikor a himlő megjelenik az állományban, azaz a jelei, akkor már sajnos késő, nem sok mindent tudunk tenni. Ugyanis hiába gondoljuk azt, hogy csak 1-2 tyúkunk kapta el, mert csak rajtuk látszik. Akkor már mindegyik baromfink fertőzött és garantáltan mindegyik át fog esni a betegségen. És akkor szerencsénk van, mert az a típus van jelen, amelyiknek látható jelei vannak. De a legnagyobb probléma akkor adódik, ha netán valamilyen más fertőző, vagy vírusos betegség is jelen van az állománynál, melyről külső jelek hiányában nem tudtunk. Mert ez esetben a kettő összefog, szövetséget köt. Melynek folytán megerősödik a himlő betegség hatása a szervezetre. A teljesen egészséges, stabil szervezetű egyedek viszont megúszhatják a himlő szorítását! Ezen betegségnél hangsúlyosan fontos a baromfi egészsége, ellenálló képessége, higiéniai körülményei. Ugyanis a himlő minden esetben a gyengébb egyedeket támadja meg. Rajtuk keresztül fertőzi meg a teljes állományt. Ezért fordulhat elő, hogy vannak olyan porták, ahol már évtizedek óta nem fordult elő baromfi himlő. Idén sajnos olyan év van, amikor betegségek garmadája tombol szinte majdnem minden baromfis portán. Ennek rengeteg oka van. De ez egy teljesen másik történet. Későbbiekben majd, egy külön posztban erről is szót ejtek. Mert megérdemel egy külön témát.
Mivel a betegségek hatékonyan jelen vannak, így a himlő is sokkal könnyebben tud tombolni. Hiszen a korrelációs alapok jelen vannak. Sajnos végig fog söpörni az egész országon, még hozzá igen gyorsan. Ezért is van jelentősége a prevenciónak, minél előbb.

Mit tehetünk, ha már jelen van a himlő?

Először is alaposan fertőtlenítsük a baromfik környezetét. Magyarul teremtsünk quázi ideális higiéniai körülményeket. Igyekezzünk megerősíteni az állomány ellenálló képességét, hajtsunk végre hatékony "vitaminkúrát"! Itt konkrét javaslatom is van. Létezik egy VITAMINAS TT nevű szer. Ezt szerezzük be állatpatikában, vagy állatgyógyászati szereket forgalmazó gazdaboltban. Adjuk az állománynak folyamatosan 2 hétig. Majd 2 hét elteltével ismételjük meg a kúrát. Közben lehetőleg tartsuk száraz körülmények között a baromfikat. Ügyeljünk arra, hogy az ivóvizükbe, takarmányukba ne kerüljön szennyeződés, mocsok! Tehát erőteljes egészségvédelmi intézkedéseket foganatosítsunk. Ha mindezt megtesszük, már 3-4 nap elteltével javulás lesz tapasztalható. Abban az esetben, ha egyébként is jelen volt/van bármilyen fertőző betegség az állományban, de éppen nincs semmi jele, akkor valamilyen antibiotikumot is kell adni az állománynak a Vitaminas TT mellett. Ez lehetőleg doxiciklin tartalmú szer legyen. Ha van otthon, a Neo-Te-Sol is megoldás lehet az esetben, ha nem túl erősen van jelen a betegség. Igaz hogy nem doxiciklin tartalmú, ám a Viatminas-al korrelációba tud lépni. Mindentől függetlenül javaslom az antibiotikumot akkor is alkalmazni a himlő jelenléténél, ha szerintünk biztosan nincs jelen más betegség. Ugyanis nem minden esetben van tudomásunk a jelenlétéről!!!!! Hangsúlyozom, az antibiotikum nem azért szükséges, mert az meggyógyítja a himlőt. Hanem azért, hogy az esetlegesen jelen lévő fertőző betegséget kordában tartsa, ezáltal megakadályozva, hogy a himlőt erősítse az.
Ha semmit nem teszünk a himlő ellen, bizony sok állatunk elpusztulhat, akár egy egész állomány is. De paradox módon egy fajta fokmérője is lehet az állományunk egészségének, ellenálló képességének, higiéniai körülményeinek.

Összefoglalva:

A baromfihimlő prevencióval - vakcinázás - megelőzhető, kezelhető. Ha már jelen van, nem gyógyítható. De tudunk tenni annak érdekében, hogy legkevesebb kárt okozza, amikor végig megy az állományunkon. Himlő esetében érdemes antibiotikumos kúrát is alkalmazni a teljes siker érdekében.

 

Szerző:  Hegedüs Tibor

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 1348 | Hozzáadta:: Admin
Összes hozzászólás: 0
avatar
Vince emlékéreCopyright MyCorp © 2024 |