Kedd, 2024-04-23, 8:39 AMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Belépés

A fejezet kategóriái

Madarak [35]

Keresés az oldalon

Keresés a wikin

Tenyésztők

Friss katalógustag

Népszerű blog

Népszerű könyv

Népszerű fórum

Naptár

«  Október 2016  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Könyv rendelés

Itt ki tudod választani a több ezer könyv közzül ami a legjobban érdekel.

Felhasználók képei

Videók az oldalról

00:02:12

MIDI100FSK automata fordítóműves keltetőgép üzembe helyezése

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0
00:07:33

Tóth Gyula díszbaromfi-tenyészete

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0

Körkérdésünk

Hogy jutottál el az oldalra?
Összes válasz: 59
Szoktál e fórumokon tájékozódni madaraiddal kapcsolatban?
Összes válasz: 34
Meik oldalfunkció nyerte el a tetszésedet?
Összes válasz: 38

Mini-chat

Blog
Főoldal » 2016 » Október » 25 » Nem tojnak a tyúkjaim. Segítség!
9:04 PM
Nem tojnak a tyúkjaim. Segítség!

Újfent aktuális témát veszek elő.
Vedlési,- pihenési időszak közepén vagyunk.
Háztáji tartásban élő baromfik éves tojásrakási szünetéről és a természetes vedlésről nyújtok információkat. Természetes vedlésen nagy hangsúly van.

Tojásrakás, mint olyan rendkívüli módon megviseli a tyúk szervezetét. Hatalmas energia felvétellel és ugyanakkora energia leadással jár. Tulajdonképpen, ha úgy tetszik minden egyes alkalommal "szülnek egy gyereket". Ezt ne vegyétek szó szerint, érzékeltetni szeretném a súlyát a tojásrakásnak.
Minden egyes tyúknak saját tojási ciklusa van, minden egyes tyúknak önálló "programja" van erre vonatkozóan. Mely sok mindentől függ. Vannak tojó fajták, vannak célhibridek, vannak díszbaromfik. és még sorolhatnám. Ám egyértelműen mindegyik változatra igaz, a szezonban produkált intenzív (ez fajtánként, hibridenként, egyedenként mást és mást jelent) tojásrakásuk és az év folyamán összességében produkált tojásrakásuk nagyon amortizálja őket. Olyan is előfordul nem egyszer, hogy belepusztulnak végül a szervezetüket ért megterhelésbe.

Ám a természet nem hagyja magára teremtményeit.
A tyúk szervezete reagál a terhelésre és a genetika segítségével évről évre leáll egy időre a tojásrakással. Ez beléjük kódoltatott, s bizony minden nyáron, augusztus környékén, bekövetkezik, elindul a folyamat. Ilyenkor pihennek a tyúkok, regenerálódik a szervezetük. Amennyiben ez nem következne be, bizony annyira legyengülnének, hogy elhullás állna elő.
Ez a folyamat fokozatosan történik, nem hirtelen egyik napról a másikra. Általában együtt jár a másik természetes folyamattal a baromfik toll váltásával. Azaz a vedléssel. Vedlés is törvényszerű folyamat, minden évben be fog következni, ha akarjuk, ha nem. Mivel a vedlés egy lázas állapot, így tömegvesztéssel, kondíció csökkenéssel is jár. És mivel együtt következik be a pihenési időszakkal, bizony a tojásrakás akár teljesen meg is szűnhet az időszak közepe felé. Pihenési időszak nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem tojnak a tyúkjaink. Ilyenkor még rakhatnak tojást, nyilván jóval kevesebbet, mint egyébként, de tojhatnak. Ám amikor a vedléssel járó, előbb említett állapot is bekövetkezik, akkor találjuk magunkat szemben azzal, hogy egyszer csak nincs tojás a fészekben. Pedig tegnap még volt. No itt már van szerepe annak, mennyire erős a genetika, milyen fajtát tartunk, milyen az ellenálló képessége, díszbaromfink van, vagy esetleg hibridünk, zárt tartásban vannak, vagy szabadon mászkálhatnak a nagyvilágba. Létezik olyan fajta, amelyiknél a vedlési - pihenési időszakban is viszonylagosan "folytonos" a tojásrakás. Igaz csak 20-30%-on, de adnak tojást. Ám a legtöbb esetben ilyenkor teljesen leállnak a tyúkok a tojásrakással.

Vedlési idő 8-10 hét.
Általában augusztusban kezdődik, októberben van a csúcson és decemberre, januárra fejeződik be. Igen, ez több, mint 10 hét. Több, mert közben az a bizonyos pihenési időszak is előáll, mely meg fogja hosszabbítani a vedlés folyamatát is. Hiszen az amúgy is - a vedlés miatt - gyenge szervezete még inkább gyengül a tyúknak. Teljesen ideális esetben nagyjából 60 nap alatt lezajlik a vedlési folyamat. De mutasson nekem valaki ma, 2016-ban ideális körülményeket a háztáji baromfitartásban! Mert ugye ideális körülmények része vedléskor, a baromfik tökéletes egészségi állapota, tökéletes, a tyúk szervezete számára teljesen ideális takarmányozás, száraz életkörülmények, teljes tetűmentesség, szabad tartás lehetősége, magyarul quázi "tanyasi" körülmények és még sorolhatnám. Valóban szabad tartásban élő tyúk tényleg rövidebb idő alatt képes a vedlési folyamaton átesni, abban az esetben, ha a takarmányozási körülményei is kielégítőek.
Tehát összegezve, számítani lehet rá, hogy akár 4 hónapig is elhúzódhat a vedlés - pihenés időszaka. Nem mindenhol kezdődik már augusztusban a vedlés. Van ahol szeptemberben. De olyan is előfordult már, hogy júliusban, bár ez elég ritka.

Vedlést, pihenési időszakot megerőszakolni nem lehet!
Ezt tessék tudomásul venni!
Tehetünk mi bármit, akkor is be fog következni. A tyúkok (kevés kivételtől/fajtától eltekintve) le fognak állni a tojásrakással ebben az időszakban. És akár teszik, akár nem regenerálódni fog a szervezetük. Ha úgy tetszik megújulnak. Nagyon nagyon sarkos hasonlattal olyan ez, mint mikor tavasszal megmetsszük a gyümölcsfáinkat, melyek aztán új életre kelnek.
Felesleges ilyenkor tojótápokkal, meg vitaminbombákkal tömni őket. Nem lesz hatása. Sőt inkább még károkat is okozhatunk a szervezetükben. Aki nem tudja elfogadni ezen természetes folyamatokat, az vagy ne tartson baromfit, vagy nyúljon célhibridekhez és végtermékekhez.

Baromfis csoportokban szinte naponta érkeznek a kérdések. Miért nem tojnak a tyúkjaim, nálatok sem tojnak, mi lehet az oka, levágjam őket, rosszul takarmányozok? Meg még száz féle kérdés ezzel kapcsolatban.
Mely kérdések után mindig következik az újabb kérdés, mindenkinél ugyanaz.
Mit adjak nekik?
Időt emberek! Időt adjatok nekik!
Amit meghálálnak és karácsonyra megkezdik a tojásrakást nektek.

Ismét hangsúlyozom, a háztáji tartásban élő tyúkok természetes körülmények között lezajló, természetes folyamatairól írtam! Hibridekhez, ipari tojásgyárakhoz semmi köze a témának.

Bízom benne sikerült hasznos információkat adnom nektek. Megértitek, elfogadjátok a tyúkjaitoktól, nekik is szükségük van pihenésre, megújulásra.

 

Szerző:  Hegedüs Tibor

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 10907 | Hozzáadta:: Admin
Összes hozzászólás: 3
avatar
0 Spam
3 orbanpirko • 3:23 PM, 2021-04-29
Sajnos én is most kezdtem baromfival foglalkozni,áprilisban egyévesek a tyúkjaim,eddig szépen tojtak(hat tyúktól )napi 3-6 tojás és most elkezdtek vedleni. Örülök,hogy beléptem a tenyésztő kereső csoportba mert ezt sem tudtam,hogy van ilyen vedlési időszak De miért eszik a sáros homokot?mindig adok nekik száraz tojáshéjat apróra törve meg apró sóder,talán kalcium hiányuk lehet? Ha kiömlik egy kis víz,oda szaladnak és eszik a sarat.Elég nagy területen,napközben szabadon vannak csak sajnos a zöldet kiirtják egy szemig.Úgy dobálok be nekik zöldet. Miért eszik a vizes homokot?      Köszönöm,hogy meghallgattak!
avatar
0 Spam
2 orbanpirko • 3:09 PM, 2021-04-29

avatar
0 Spam
1 erika19580820 • 8:33 PM, 2020-11-18
Nekem is vannak tyúkjaim és szeptemberben meg kezték a tojás elhagyását minden nap egyre kevesebbet tojtak most ott tartok ,hogy most már van olyan nap ,hogy nincs egy darab tojás sem ,de van amikor 2-3-db -ot tojnak remélem ,hogy karácsonyra már lesz tojás.Köszönöm a felvilágosítást .
avatar
Vince emlékéreCopyright MyCorp © 2024 |