Csütörtök, 2024-04-25, 6:57 PMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Belépés

A fejezet kategóriái

Madarak [35]

Keresés az oldalon

Keresés a wikin

Tenyésztők

Friss katalógustag

Népszerű blog

Népszerű könyv

Népszerű fórum

Naptár

«  Október 2016  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Könyv rendelés

Itt ki tudod választani a több ezer könyv közzül ami a legjobban érdekel.

Felhasználók képei

Videók az oldalról

00:02:12

MIDI100FSK automata fordítóműves keltetőgép üzembe helyezése

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0
00:01:54

Midi 55 FSK automata fordítású keltetőgép üzembe helyezése

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0

Körkérdésünk

Hogy jutottál el az oldalra?
Összes válasz: 59
Szoktál e fórumokon tájékozódni madaraiddal kapcsolatban?
Összes válasz: 34
Meik oldalfunkció nyerte el a tetszésedet?
Összes válasz: 38

Mini-chat

Blog
Főoldal » 2016 » Október » 25 » Tojássárgája - Színez, nem színez?
9:06 PM
Tojássárgája - Színez, nem színez?

ojássárgája - Színez, nem színez? Mitől színez, mitől nem színez?

Ismét egy rendszeresen visszatérő örökzöld téma.
Mely amint terítékre kerül, bizony vihart is kavar.
Mert léteznek érdekek és ellenérdekek. Létezik racionalitás és jelen van a "parasztvakítás" is a témát illetően.

Most a racionális oldaláról közelítem meg. Háztáji baromfitartásban (ahol vagy nincsenek, vagy viszonylagosan vannak ideális körülmények, vagy ritkább esetben tényleg majdnem ideálisak az adott életkörülmények) élő tyúkok tojásának a sárgájáról igyekszem valós adatokat publikálni, ill. tévhiteket eloszlatni.
Multi áruház láncok, bolthálózatok polcain található tojásokról ebben a posztban nem esik szó. Arról majd külön ejtek néhány mondatot egy másik írásban.
Tehát kizárólag a háztájiban tartott tyúkok tojásának a sárgájáról fogok regélni! Nem áll szándékomban semmilyen összehasonlítást foganatosítani az iparilag előállított (multi polcos) tojással, nem is lesz szó erről!

Háztájiban élő tyúkok tojásainak formája, nagysága, színe általában nem feltétlenül egyforma. Ennek okairól most nem beszélek, mert nem az a fő téma. Gondolom a jelenséget mindannyian ismeritek. Abban pedig biztos vagyok, soha nem okozott ez még gondot nektek. Ugyanez a változékonyság jellemzi a tojások sárgájának a színét is. Háztáji tartásban általában a tojások sárgájának a színe akár egy adott héten belül is lehet különböző egy adott tyúktól. Sokkal inkább jellemző a hullámzó színárnyalatú sárgája, mint a folyamatos, állandó szín. Előfordulhat természetesen, ám ritka.
Egyáltalán nem baj, ha nem egyforma színű a tojások sárgája! Még az sem baj, ha egészen világos sárga. Ugyanis nem az határozza meg, mennyire fog színezni, vagy esetleg nem színezni az a sárgája.

Az átlagfogyasztó elvárja a tojássárgájától, hogy az aranysárgától a mélysárga színig terjedő skálán mozogjon. A világos tojássárgától pedig zsigerből idegenkednek, pedig annak színe és tápértéke között semmiféle összefüggés nincsen.

A tyúktojás szikének sárga elszíneződését a lipokróm és a lutein festékanyagok eredményezik.

A kívánatos erősebb sárga színt meghatározott takarmány összetevőkkel, - mint pl. a kukorica, zöld fűlisztek, lucerna -, el lehet érni. Tulajdonképpen takarmányozás útján a tojássárgáját majdnem tetszés szerintire lehet színezni.

Ugyanis a sárga kukoricában lévő, xantin, zeaxantin kriptoxantin nagyon jól beépül a tojássárgájába. A zöldtakarmányban lévő festékanyag 20-30%-os hatásfokkal épül be.

Valamennyi karotinoid-féleség intenzív színűvé teszi a tojássárgáját.

A repcében található anyagok barnás-olivazöld árnyalatot kölcsönöznek a tojássárgájának. A magas tannin tartalmú cirok, ha túlzott arányban szerepel a takarmányban szintén a sárgája színmódosulását eredményezi.

Nos, nyilván érzékelitek csak a takarmányozás milyen mértékben képes befolyásolni, annak a sárgájának a színét. Gondoljatok csak bele! Hányszor, de hányszor adtok konyhai hulladékot, zöld maradványt stb. a tyúkoknak naponta, vagy hetente. Melyek általában más és más komponensűek. Van gazda, akik ilyen-olyan, bármilyen okból akár hetente többször változtatja a takarmány összetevőit. Ugye most már érthető miért oly változó a háztáji (ha úgy tetszik falusi, vagy paraszt) tyúkok tojássárgájának a színe?

És akkor még nem is beszéltem a többi dologról, melyek szintén befolyásolják a sárgája színét.

De egy dolog biztos. A lipokróm és lutein festékanyag ideális esetben (és ez alatt kifejezetten a háztáji, vagy falusi,- paraszt tartásmódot értem) jelen van a sárgájában. Azért van jelen, mert részben a fent említett takarmány és zöldségféléket minden háztartásban megkapják a tyúkok. Már pedig az effajta takarmányozás korrelációban áll a festékanyaggal. Tehát ideális körülmények között a festékanyag ha akarjuk, ha nem, jelen van. És ez a festékanyag színezi meg a piskótánk, vagy a tésztánk is. Nem attól lesz szép sárga a piskótánk, hogy sötéten aranyló a tojásunk sárgája, hanem a benne lévő festékanyagtól. Ha világos az a sárgája, ugyanúgy meg fogja színezni azt a piskótát. De mondhatnám azt is nagyon szélsőségesen, ha több kukoricát, vagy bármilyen karotinoidot kap a tyúk erősebb a sárgája, ha kevesebbet, akkor világosabb. A színező képessége ettől még marad állandó.

Tojássárgája színét befolyásolja az is, éppen a tojási ciklus mely fázisában pottyant ki az a tojás. Ha az elején még, akkor sötétebb árnyalatú az a sárga, ha a vége felé, akkor világosabb.
Befolyásolja, ha történetesen beteg a tyúkunk. Vagy az is, ha éppen vedlési időszak van. De még az is befolyásolhatja, ha mondjuk sáros, nedves, trutyis közegben él az a tyúk. Ezek mind erősen rapszódikus sárgája szín változást eredményeznek, vagy akár napokig, hetekig tartó egészen világos sárgája színt.

A tyúk fajtája viszont nem befolyásolja a tojássárgája színét.
Gondolom magatok is rájöttetek már, a sárgája szín egyáltalán nem fajtafüggő.

Összegezve. Ne keseredjetek el, ha azt tapasztaljátok, hogy nem az "elvárt" mély, vagy sötét sárga színe van a tyúkotok tojása sárgájának! Mert bármilyen is legyen annak a sárgának az árnyalata, a piskótátok egyforma szépre fogja színezni mind.

Bízom benne hasznos információkat tudtam adni nektek.

 

Szerző:  Hegedüs Tibor

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 817 | Hozzáadta:: Admin
Összes hozzászólás: 0
avatar
Vince emlékéreCopyright MyCorp © 2024 |