Csütörtök, 2024-04-25, 2:11 AMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Belépés

A fejezet kategóriái

Madarak [35]

Keresés az oldalon

Keresés a wikin

Tenyésztők

Friss katalógustag

Népszerű blog

Népszerű könyv

Népszerű fórum

Naptár

«  Október 2016  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Könyv rendelés

Itt ki tudod választani a több ezer könyv közzül ami a legjobban érdekel.

Felhasználók képei

Videók az oldalról

00:21:58

● ÉLET VIDÉKEN / 1.rész / Minden Ami Farm ●

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0
00:01:38

HU100SK kézi forgatású keltetőgép üzembe helyezése

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0

Körkérdésünk

Hogy jutottál el az oldalra?
Összes válasz: 59
Szoktál e fórumokon tájékozódni madaraiddal kapcsolatban?
Összes válasz: 34
Meik oldalfunkció nyerte el a tetszésedet?
Összes válasz: 38

Mini-chat

Blog
Főoldal » 2016 » Október » 25 » A tyúktetű
9:19 PM
A tyúktetű

Kedves Csoporttársak, Kedves baromfis sorstársak!

Ismét előveszem az okoskodó énem és írok egy tájékoztató, racionális tényszerű "esszét" a tyúktetű kontra tyúkok,- tyúkól kölcsönhatásának vonatkozásában. Kérek mindenkit akit nem érdekel, vagy már a nevem láttán hidegrázás kapja el, ne olvassa végig! Aki pedig végig olvassa, tekintse teljes mértékben segítő szándéknak. Egyben bízom benne tudok is segíteni valamelyest.

TYÚKTETŰ: Kezdhetném azzal, hogy a tyúktetű egy kis rohadék dög. De nem tudom ezt megtenni. Ugyanis valójában a természet egyik csodája, igazi életművész. Az ember tanulhatna tőle. Az már a Mi pechünk, hogy pont a tyúkokon élősködik. Tulajdonképpen szinte lehetetlen kiirtani, ha már egyszer megjelent a baromfik közelében. Leginkább akkor tudjuk kiküszöbölni jelenlétét, ha megelőzzük azt. Még pedig úgy, hogy egyáltalán nem építünk,- készítünk fából ólat. Amit pedig téglából, vagy bármilyen más "kő" eredetű anyagból építünk, azt a lehető leginkább résmentessé tesszük, tehát alaposan kívül belül vakoljuk. Majd szigorúan oltott mésszel kimeszeljük kívül belül.

Amennyiben ezt megtesszük, gyakorlatilag meg tudjuk előzni, hogy megtelepedjenek a tyúktetvek a baromfiknál. Ám mindannyian tudjuk, hogy legtöbbünknek pont ilyen ólra nincs lehetősége. Majdnem mindenkinél fából készült ólak vannak. Melyek viszont szinte hívják, csalogatják a tetveket. Hiszen tökéletes élőhely nekik. Tele résekkel, repedésekkel, hajszálrepedésekkel. Fa ólat, magát a fa anyagot nekik találták ki. Tyúktetű a petéivel együtt 9 hónapig életképes. Teljesen mindegy milyen idő van, ők túlélik. Télre pl. ún. tecchalott állapotba kerülnek a repedésekben, ahol megbújnak. Hiába van kint mondjuk akár - 30 fokos hideg is, simán túlélik. Ahhoz hogy előjöjjenek, szaporodjanak, melegre van szükség. Ez általában májusban történik meg, pontosabban, akkor jelennek meg tömegesen. Peték viszont maradnak a repedések biztos védelmében sajnos. És hiába is irtjuk ki valamennyi tetvünket maradéktalanul - pl. kovafölddel, vagy akármivel - a peték ott maradnak. Másfél hét alatt kikelnek, majd újra kezdődik minden elölről.

Minden egyes tyúktetű peték százezreit rakja le hetente. Amelyek szintén 9 hónapig életképesek maradnak. Elég elkeserítő ebbe belegondolni, mert gyakorlatilag ez egy olyan körforgás, mely nem szakítható meg. Kivéve, ha a fent említett ólakkal rendelkezünk és quázi megelőzünk. Mert az esetben nincsenek repedések, nincs hova eldugni a petéket, tehát ha meg is jelennének, egy alapos irtáskor teljes sikert lehet elérni. Fa ólak esetén egyetlen 100%-os megoldás jöhet szóba fertőzöttség esetén. Az ól eltüzelése, maradéktalanul. Egy ideig megoldás lehet az ól belső-külső leperzselése is. Akár egy évig is tetűmentes lehet az ólunk.

Ám abban egészen biztos lehet mindenki, hogy garantáltan lesz a fa legbelső hajszálrepedéseiben megbújva olyan petetömeg, melyek túlélik a perzselést is. És bizony tudják, hogy nyugton kell maradniuk a következő évig. Megtehetik, mert van még rá 9 hónapjuk, tehát pontosan beleférnek a következő szezonba. És akkor ismét kezdődik minden elölről. De hogy fokozzam az élvezeteket, a tyúktetű repül, nem is kicsit. Pontosabban, annyira könnyű, hogy lebeg a levegőben, s a legkisebb szellő is viszi őket. Még hozzá roppant messze is! Akár kilométerekkel odébb.

Rajzáskor tömegével vannak jelen a baromfiudvarokban a levegőben. Másfél-két hetente rajzanak. Biztosan Ti magatok is tapasztaltátok már, az udvarba érve egyszer csak a semmiből tele lettetek tyúktetűvel. Tehát az ólat hiába takarítjátok ki tökéletesen belül, ha kívülről érkezik az utánpótlás. Már pedig érkezik! Ezek a gyűlöletes kis rohadékok tökéletes túlélők, igazi életművészek. A természet egyik tökéletes teremtményei. Legnagyobb bosszúságunkra. Tegyük fel van tégla ólunk, tökéletesen vakolva, meszelve. Annak rendje-módja szerint nem is volt nálunk tetű évek óta. Aztán megjelenik a baromfiudvarban egy balkáni gerle, majd egy veréb. Ez is ismerős ugye? És már meg is érkeztek tyúktetvek. 2 hét és az ólunk is tele van a tyúkjainkkal együtt.

Ez esetben viszont teljesen kiirthatók, mint ahogy azt már az előzőekben írtam is. Ám galamb, vagy veréb bármikor megjelenhet! Tehát sajnos tetszik nekünk, vagy sem, a tyúktetvek előbb-utóbb minden baromfisnál meg fognak jelenni. Érdemes erre berendezkednünk és ismerve a fentiekben leírt tulajdonságaikat, a lehető leginkább jól védekezni ellenük. Mert azért gondos stratégiát alkalmazva lehet ellenük úgy védekezni, hogy a legkevesebb kárt okozzák. Mint mindennél, ami a természettel kapcsolatos, vannak intenzívebb és kevésbé aktívabb szezonok is. Van olyan év, amikor szinte alig jelennek meg, van olyan is, amikor szinte invázió szerűen ellepnek bennünket. Az idei év ilyen. Mindenkinél komoly károkat okoznak, mindenhol tombolnak.

Emberek!  Nem kell elfogadni amit itt mondok, ám ettől még racionalitás. Tyúktetveket nem lehet maradéktalanul kiirtani. Lehet hatékonyan védekezni és megelőzni. Megelőzni majdnem teljes sikerrel. Lehet stratégiát kidolgozni ellenük, ami igen hatékony is tud lenni. Még egy fontos dolog. Tyúktetvek ellen nem létezik tökéletes szer! Aki ezt állítja, az valótlant állít. Kovaföld sem tökéletes. Kétség kívül az egyik leghatékonyabb ellenszer, ám nem tökéletes. Tehát ne a legjobb szert keressétek, hanem inkább igyekezzetek több szer, vagy módszer segítségével az adott szezonra a legoptimálisabb védekezési stratégiát létrehozni, alkalmazni. Higgyétek el, ez a leghatékonyabb, leginkább működő megoldás a tyúktetvek ellen.

 

Szerző:  Hegedüs Tibor

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 5890 | Hozzáadta:: Admin
Összes hozzászólás: 0
avatar
Vince emlékéreCopyright MyCorp © 2024 |