Kedd, 2024-04-16, 10:05 PMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Belépés

A fejezet kategóriái

Madarak [35]

Keresés az oldalon

Keresés a wikin

Tenyésztők

Friss katalógustag

Népszerű blog

Népszerű könyv

Népszerű fórum

Naptár

«  November 2016  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Könyv rendelés

Itt ki tudod választani a több ezer könyv közzül ami a legjobban érdekel.

Felhasználók képei

Videók az oldalról

BRAHMA PERDIZ.wmv

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0
00:01:31

Embryonic development of the chicken

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0

Körkérdésünk

Hogy jutottál el az oldalra?
Összes válasz: 59
Szoktál e fórumokon tájékozódni madaraiddal kapcsolatban?
Összes válasz: 34
Meik oldalfunkció nyerte el a tetszésedet?
Összes válasz: 38

Mini-chat

Blog
Főoldal » 2016 » November » 9 » Csibék vakcinázása - szükséges, nem szükséges?
7:39 PM
Csibék vakcinázása - szükséges, nem szükséges?

Csibék vakcinázása - szükséges, nem szükséges?

Téma indítóként. Kissé más szemszögből közelítem meg. Napjainkban sajnos már majdnem szükségszerű a gyógyszerek, vakcinák alkalmazása a csibe nevelések korábbi szakaszaiban. Nagyobb létszámú állományoknál és ipari szinten - több száz,- ezer egyed - pedig tulajdonképpen létkérdés. Ám esetünkben nagyrészt kis baromfi létszámú háztáji gazdaságok dominálnak, így ezt figyelembe véve mondom szakmai véleményem. Nem feltétlenül szükséges vakcinázni, vakcinázási programokat végrehajtani a csibéink nevelése során. De ehhez teljesülni kell bizonyos feltételeknek, melyek úgy 50 éve még magától értetődően jelen voltak Hazánkban.

Alapvetés, hogy a frissen kikelt kiscsibék tiszta, higiénikus, fertőtlenített, száraz helyre kerüljenek. Teljesen mindegy, hogy ez láda, doboz, vagy istálló. Óriási hangsúly van a higiénikus környezeten. Ha elhanyagoljuk a leendő helyük fertőtlenítését, garantáltan jön a baj! Legjobb megoldás, mikor legalább 2 láda, doboz, fészer, valamilyen épületben kialakított hely áll rendelkezésünkre. Mert akkor biztosítani tudjuk a forgást, miszerint egyszer az egyik, másszor a másik helyen neveljük csibéinket.

Amíg az egyik higiénikus helyen vidáman futkároznak a csibék, addig a másik helyen az alapos takarítás utáni fertőtlenítésünk maximálisan el tudja érni hatását. De a legfontosabb, ha maradna is élve bármilyen kór, baktérium stb., akkor az idővel - 1-2 hét - el fog pusztulni. Mert egyrészt kevesen maradnak, nincsenek ideális szaporodási körülményeik, másrészt nincsenek ott a csibék, melyekbe mint gazdaállatba beköltözve kiteljesedhetnének.

Aztán a következő alkalommal ismét erre a helyre tehetjük a csibéket és a másik pihen fertőtlenítés után. Ám az egészen biztos, a fertőtlenítés, a száraz tiszta környezet legalább olyan létkérdés a csibék számára, mint a levegő vétel. Viszont az esetek többségében nem áll a gazda rendelkezésére több hely, csak egy. Ez esetben érdemes úgy alakítani a keltetést, vagy vásárlást, hogy a két csibe turnus között teljen el legalább 1 hét. Annyi idő alatt biztonsággal "tisztul" meg a helyük. Igen ám, csak hogy hiába teszünk meg mindent, ha ne adj uram eleve fertőzött csibék kerülnek hozzánk.

Tehát jó alaposan nézzük meg kitől vesszük meg a napos csibéket! Megjegyzem ma már sajnos akárhonnan bekerülhet fertőzött csibe hozzánk. Még akkor is, ha saját szemünkkel nézzük meg honnan valók, azaz mi megyünk el értük. és akkor is, ha a gazda akitől vettük égre földre esküszik, hogy már pedig az állománya egészséges mint a makk. Elmúlt hetekben sokat publikáltam már erről, tudjuk, hogy mennyi kórt hordozhatnak. Oda lyukadtunk ki, akkor a legjobb megoldás az lehet, hogy saját magunknak keltetünk. Na de milyen tojásból? Sajátunkból, vagy valakitől vásárolt tojásból?

Ha idegen tojást keltetünk, sajnos ismét adott a fertőzés veszély, mert a tojásokban már fertőzött lehet a csibe. És bizony számtalanszor az is. Marad a saját tojás. meggyőződésem, hogy ez a legjobb megoldás. De ez is kizárólag csak akkor, ha a szülők, az állományunk egészséges, nem fertőzött. Erős immunrendszerrel és genetikával rendelkezik. Megfelelő higiéniai és száraz körülmények között élnek. Ha egészen biztosak vagyunk benne, hogy nem hordoznak semmi olyan kórt, amely ugyan náluk vélhetően nem fog jelentkezni, de a csibéik már fertőződni fognak a tojásaikban.

Tehát elértünk ahhoz a ponthoz, amikor ki lehet jelenteni, a vakcinázási kényszer megelőzése,- kiküszöbölése a szülők, a felnőtt állományunknál kezdődik. És ezen van a legnagyobb hangsúly!!!!! Ha az állományunk tartási, takarmányozási, higiéniai körülményeit biztosítjuk, ha hangsúlyt helyezünk az immunrendszerük erősítésére, ha kellően vitaminozzuk őket (az embernek is folyamatosan szüksége van a vitaminokra, melyeket nagy részét be kell vinni), ha jól érzik magukat, akkor elmondhatjuk magunkról, hogy egészséges baromfi állományunk van.

És ha ez igaz, akkor a tojásaikból kikelő csibék is egészségesek lesznek, kellően erős ellenálló képességgel fognak rendelkezni. És mivel az előzőleg már gondosan fertőtlenített helyre kerülnek, így gondtalanul fel fognak nőni. Nem lesz szükség vakcinázásra. Ám a kokcidiózis jelenléte miatt mindenképpen szükség van megelőző gyógyszeres kezelésre. Mert a kokci sajnos akár 6 hónapig is életképes tud maradni. Már pedig a kokcidiózis csibe népbetegség. Tehát összegezve.

Nagy biztonsággal akkor tudjuk kiküszöbölni a vakcinázást, mint olyant, ha saját, garantáltan egészséges állományunk tojásait keltetjük ki. Majd a kikelt kiscsibéket abszolút higiénikus, jó alaposan fertőtlenített száraz környezetben neveljük. Miközben már az első napokban gondoskodunk a kokci megjelenése ellen. Minden egyéb esetben sajnos bizony el kell gondolkodnunk valamilyen "vakcinázási" lehetőségen, módszeren, mert a baj be fog ütni. Ha úgy tetszik, az esetek többségében bizony szükség van/lesz rá.

Megjegyzem ha alapból ellenálló fajtánk,- genetikánk van, az már fél siker, mert a csibék öröklik az ellenálló képességet. Konkrétan a vakcinázásra, vakcinázás szerű gyógyszerezésre, módszerekre nem térek ki. Sem arra, hogy konkrétan milyen vakcinák, gyógyszerek léteznek. Ezt megteszi majd más. Csupán arra hívtam fel a figyelmet, lehet vakcinázás nélkül is csibét nevelni, ha adottak az alap feltételek. Egyáltalán nem bánnám, ha a témához hozzászólna egy állatorvos is! Mégis csak leghitelesebben Ő tudná bemutatni a témát.

 

Szerző:  Hegedüs Tibor

Kategória: Madarak | Megtekintések száma: 696 | Hozzáadta:: Admin
Összes hozzászólás: 0
avatar
Vince emlékéreCopyright MyCorp © 2024 |