A B2 VITAMIN ÉLETTANI SZEREPE
Lábgyengeségében, a különféle idegrendszeri tünetek megjelenésében meghatározó szerepet játszanak a vitaminok és az ásványi sók.
A B2-vitamin (riboflavin) élettani hatása a baromfiak esetében rendkívül sokoldalú, és nemcsak az állatok jó egészségi állapotának megőrzésében érvényesül, hanem szerepet játszik a növekvő baromfi idegrendszerének anyagcseréjében, annak épségben tartásában, s fontos szerepe van a fehérje-anyagcserében és a szénhidrátok zsírrá való átalakításában is.
A fehérje- és kalóriabevitel növelésekor a többlet csak akkor képes érvényesülni, ha egyidejűleg a riboflavin mennyiségét is növeljük a takarmányban.
Továbbá jelentős szerepe van a felnőtt baromfi tojáshozamának alakulásában, és már a részleges hiánya is rontja a kelthetőséget.
A B2-VITAMIN JELENTŐSÉGE
Amennyiben a takarmány már kezdettől fogva nagyon kevés riboflavint tartalmaz, és a csibék kelésekor a magukkal hozott készlet is kevés volt, a hiánybetegség akár már közvetlenül kelés után, többnyire azonban csak 1-2 napos korban jelentkezik. A tünetek ilyenkor nem jellemzőek, mert csak annyit veszünk észre, hogy a csirkék gyengén fejlődnek, bágyadtak, és többször hasmenés is mutatkozik az állományukban. Ha nem gondoskodunk időben a baj orvoslásáról, állapotuk rohamosan súlyosbodik, és akár nagyobb számú elhullással is számolni kell.
Amikor gyenge, alacsony a riboflavin-ellátás, tehát a takarmányban levő B2-viatmin fedezi ugyan az életfenntartó szükségletet, de az anyagforgalom intenzitásához képest ez már nem elegendő, akkor fejlődik ki meglehetősen gyakran – többnyire a 3-4 napos csirkében, de sokszor már keléskor a B2-hipovitaminózis jellemző kórképe, az ún. GÖRBELÁBUJJ-BETEGSÉG.
Ez abban nyilvánul meg, hogy akár nagyobb számú csibén is a lábujjak – mindkét lábon azonos képet mutatva – befelé görbülnek. Legtöbbször egyáltalán nem, máskor csak rövid időre sikerül a begörbült lábujjakat kézzel kiegyenesíteni. Az idegek bénulása miatt tartják az állatok a lábaikat befelé hajlítva, mintegy „ökölbe” szorítva, és csánkjukon ülnek. A járászavarokat kezdetben így igyekeznek leküzdeni, hogy a szárnyaikkal is segítik magukat a mozgásban, de később a bénulás a szárnyaikra is kiterjed, és az állatok tehetetlenül, lesoványodva elhullanak.
SÚLYOSABB KÓRFORMA
A csibék nem fejlődnek, súlyos egyensúlyzavara van több kisállatnak, sok lesántul, egyik-másik pedig lebénul.
Az állomány nagy része aktívan mozog ugyan, de egy részük bágyadtan ülve maradt. Csak ingadozó járással tesznek néhány bizonytalan lépést.
Már járás közben is leeresztetik a szárnyaikat, azzal segítve testük egyensúlyban tartását, de hamarosan ismét megállnak, miközben néhányan furcsa módon a lábtő ízületükre, mások szárnyaikat leeresztve támaszkodnak.
A csibének a lábujjai mindkét lábon azonos képet mutatva befelé görbülnek, mely az ún. görbelábujj betegségre utal.
Mindezek észlelése esetén a leggyorsabb, s leghatékonyabb kezelés a csibék takarmányát kiegészíteni 8%-nyi élesztővel anélkül, hogy a a takarmány összetétele változna. Tehát nem teszünk semmi mást az indító, vagy nevelő táphoz, az élesztőn kívül.
Az élesztős kezelés után viszonylag gyors javulás tapasztalható, a csibék felélénkülnek, és kondíciójuk is napról napra javul.
A BAROMFI B2-VITAMINIGÉNYE
A B2-vitamin hőálló és a különféle kémiai behatásokat is jól tűri. A fiatal csibék riboflavin igénye takarmány kilogrammonként 4-5 mg-ra tehető. Nyolc hetes kor után ez már a felényire csökken, majd a tojásrakás megkezdésekor ismét növekszik. Amennyiben tojásrakáskor nincs jelen elegendő B2 vitamin a takarmányban, úgy biztosan jelentkeznek a problémák az utódoknál.
Miután a fiatal állatok riboflavin igénye a fejlődési energiájuktól függően és azzal szinkronban növekszik, a B2-hypovitaminózis előfordulásával különösen ott kell számolni, ahol az állatok növekedését indokolatlanul bőséges fehérje hozzáadással siettetik. Óvatosan a fehérje bevitellel! Több kárt okozhatunk vele, mint hasznot. Nem véletlenül van meghatározva szakemberek által a nyersfehérje bevitel százaléka.
A riboflavin ugyan a természetben meglehetősen elterjedt anyag – hiszen a fiatal növények meglehetősen sokat tartalmaznak belőle –, a gabonamagvak riboflavin tartalma azonban meglehetősen alacsony. Magyarul nem elegendő.
Az élesztő bőségesen tartalmazza ezt a vitamint, ezért ajánlatos kúraszerűen alkalmazni. De a jó minőségű lucernaliszt, vagy pellet is kitűnő vitaminforrás eképpen. A gyári takarmánykeverékeket (tápok) fontos gazdasági jelentősége miatt általában kiegészítik B2-vitaminnal.
Az állatpatikákban számos B2-vitamint is tartalmazó készítmény is kapható, melyeket az elmondott házi szereken kívül a használati utasítás figyelembe vételével jó eredménnyel alkalmazhatunk a takarmány kiegészítésére, vagy az esetleg már fellépett hipovitaminózis orvoslására.
A baromfiak takarmányának összeállítása során tehát nem szabad megfeledkezni a megfelelő B-vitamin család ellátásról, mert ha már felléptek a hiányára utaló tünetek, a gazdasági veszteség is számottevő. És bizony a legtöbb esetben nem is gondol a gazda a vitamin hiányra, mikor a fentiekben bemutatott betegségek előállnak. Sokszor félrekezelik a csibéiket, mellyel adott esetben akár árthatnak is nekik.
Összefoglalva, a B-vitaminnak, pláne a B2 vitaminnak roppant fontos élettani jelentősége van a baromfik esetében. Legalább olyan fontos, mint az E vitamin és Szelén kompozíció.ű
Szerző: Hegedüs Tibor
|