A tanyasi a legjobb minőségű
hazai csirke
Szabadban nevelkedik, természetes takarmányt kap,
lassan, ráérősen növekszik. A „tanyasi csirke” koncepciója közel másfél évtizede született meg a kisvárdai Master Good cégcsoport alapítója, Bárány László fejében. Ellenőrzött, korszerű körülmények között olyan baromfit szeretett volna nevelni, amely a megszokott ipari csirkénél jelentősen hosszabb életet élhet, ideje nagyobb részét szabadban töltheti, és kukoricán növekedhet, hogy húsa valóban a régi időket, a nagymama vasárnapi sültjeit idézze. Az ökoprogram francia minta alapján indult. Az Európai Unió is szigorúan megszabja a szabadtartás feltételeit, hogy milyen fajták használhatók, hogy mennyi terület jusson egy állatra, s hogy milyen takarmányt kaphatnak. A lassú fejlődésű csirkék kizárólag növényi eredetű táplálékon növekednek, amely 75%-ban gabona, zömében kukorica. Természetesen semmilyen hozamfokozót, mesterséges anyagot, antibiotikumot és állati fehérjét sem kaphatnak. Életük első négy hetét egy legfeljebb 400 m2-es ólban töltik, majd szabadtartásba kerülnek. Kifutójuk ólanként egy hektárnyi füves, legalább 30%-ban fás-bokros terület, ahol szabadon mozognak, kapirgálnak. Másfél évtized alatt alaposan megnőtt az érdeklődés a Tanyasi csirke iránt. Míg az indulásnál hetente összesen 250-300 darabot adtak el, a mennyiség öt év után átlépte a heti ötezer darabot, ma pedig több mint 15 ezer darabot vágnak hetente. Az ökocsirke így a magyar csirkefogyasztásnak ma nagyjából egy százalékát képviseli. Franciaországban minden harmadik elfogyasztott csirke ökogazdálkodásból származik, vagyis van még tennivalónk, hogy a magyar konyhákban is visszafoglalja méltó helyét a régi idők csirkéje.
Mit eszik a Tanyasi csirke?
Az vagy, amit megeszel, ezt a Tanyasi is tudja, ezért csak természetes táplálékot fogyaszt, legfőképpen kukoricát.
Amikor egy Tanyasi csirkét nevelő gazda kiballag az állatokhoz, vödrét pontosan meghatározott, és alaposan ellenőrzött takarmány tölti meg. A Tanyasi csirke takarmánya 75%-ban gabonából áll, azon belül is főként kukoricából.A kukorica ugyanis a legkedvezőbb baromfitakarmány. Tápanyagtartalma a gabonafélék között is a legnagyobb, és esszenciális zsírsavakban is igen gazdag. Egy benne lévő anyag teszi olyan szép sárgává a csirke bőrét, s még az állatok vitaminellátásához is hozzájárul. A második legfontosabb gabonaféle, amit a Tanyasi eszik, a takarmánybúza. Ennek fehérjetartalma a gabonafélék közül a legmagasabb.Kiegészítő növényi fehérjéket is kap még a csirke: szóját, napraforgót, és repcét, valamint vitaminokat és az egészséges fejlődéshez szükséges ásványi anyagokat. A takarmányozási előírásokkal azonos szigorúságú tilalmak is fontosak. A Tanyasi csirke táplálékába semmilyen állati eredetű fehérje és zsiradék sem kerülhet. Tilos bármilyen növekedésserkentő, vagy antibiotikum használata. A Tanyasi takarmánya kizárólag GMO mentes alapanyagokból készülhet. A Tanyasi csirke előállítója, a kisvárdai Master Good számára nagyon fontos, hogy mindig elegendő és változatlan minőségű takarmány álljon a Tanyasi rendelkezésére, ezért a kukoricát, búzát, és egyéb olajos növényeket már alaposan ismert, szerződött partnereivel termelteti meg, illetve a szemes terményt családi gazdaságoktól vásárolja meg. A baromfitakarmányt ebben a szoros együttműködésben – szakkifejezéssel integrációban – megtermelt, szigorúan és folyamatosan ellenőrzött alapanyagokból állítják elő. A kiegyensúlyozottan magas minőség érdekében rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek. A Tanyasi takarmányból is csak a legjobbat kaphatja.
Vajon mi tesz elégedetté egy csirkét?
Ha nem vagyunk etológusok, hallgassunk a szívünkre. Érezzük, hogy ha természetes táplálékot kap, jól bánnak vele, elegendő helye van természetes életviteléhez, vagyis társaival kapirgálhat a szabadban – remekül érezheti magát. Ezekre a belátásokra épül a Tanyasi csirketartásának szabályzata.
Az ökocsirke gondolata válaszként született a második világháború utáni, egyre iparosodottabb állattartási folyamatokra. Miközben hódító útra indultak az intenzív, nagyon hatékony termelési módok, gazdák egy csoportja úgy gondolta, nem mehetnek veszendőbe a régi termelési formák előnyei sem.
Az ökobaromfit nevelő gazdák mindent megtesznek az állatok nyugodt közérzetéért, mert ez jó az állatoknak, és jó nekünk is.
Tanyasi:
az elégedett csirke Miért lehet elégedett egy
tanyasi csirke?
A Tanyasi csirke már genetikájában is különleges, szülőpárjai falusi jellegűek, nem gyors, hanem éppen
lassú növekedésre vannak tenyésztve. A kikelt Tanyasi csibéket meleg, tágas, nappali fényt biztosító ablakos istállók fogadják. Az épületek mérete nem lehet 400 m2-nél nagyobb. Az állomány létszámát, vagyis sűrűségét is szigorúan szabályozzák, hogy minden csirkének elegendő helye legyen, felesleges stressz nélkül tölthessék napjaikat. A csirkék kitollasodásuk után, amikor a külső hőmérséklet, külső behatások már nem jelentenek nagy kockázatot, vagyis nagyjából 42 napos életkorukban kikerülnek a tágas utónevelő farmokra, a friss levegőre, a szabadba. Napközben, reggeltől napnyugtáig fűvel borított területen tartózkodnak, ahol kedvükre csipegethetnek a füvek zöld hajtásaiból is. Kifutójuk területe istállónként egy hektár, ami elegendő teret jelent a mozgáshoz, és az állatok közötti társasági dinamikához is. Elkülönülhetnek, társulhatnak kedvük szerint. A területnek meghatározott arányban fás-bokrosnak kell lennie. Ez a megkötés azért fontos, mert a fák árnyékot adnak, és a nevelő létesítményt is jobban beillesztik a hagyományos falusi környezetbe. A Tanyasi csirke élete 81 napig tart, ami emberi léptékkel nem tűnik hosszúnak, de a vágásra nevelt csirkék között annak számít. Életük kétszer olyan hosszú, mint az ipari csirkéké, és mennyivel tartalmasabb…
A Tanyasi csirke bevonulása
a konyhába
Bereznay Tamás konyhafőnököt, gasztronómiai szakírót arra kértük, mutassa be a Tanyasi csirkét mint konyhai alapanyagot, mennyiben más, mint a megszokott ipari csirke, és mire kell figyelnünk a főzésnél.
A tanyasi csirkéről már első ránézésre látjuk, hogy sokkal több ideje volt kifejlődni, mint a megszokott ipari csirkének: lényegesen hosszabbak az alsó combcsontjai és a szárnyai. Erős sárga színe van az egész testének, és természetes módon ilyen. Ócska piaci trükk, hogy egyes kereskedők kurkumás vízben sárgára színezik a csirkéket, de a tollvégeik is sárgák lesznek tőle. A Tanyasi sárga színe valódi, a zsírja színéből fakad, olyan szép sárga, amiről a háziasszonyok egy része eddig azt hihette, hogy csak tyúkoknál lehetséges. Ha megtapogatjuk az egész nyers csirkét, érezzük milyen feszes, tömör, izmos húsa van. A tisztítással nem lesz gondunk, mert szépen pucolva, csomagolva vehetjük meg.
A Tanyasi bontásánál is érezhető a különbség: a háziasszonyok készüljenek fel rá, hogy kicsit talán erősebb mozdulatok kellenek, nehezebb lehet elvágni a csontot, mert vastagabb, erősebb, mint amit megszokhattak. Egy csirkevágó olló, vagy vastagabb pengéjű kés segít. Viszont a filézésnél már a frissesség előnyeit tapasztaljuk: mivel vágás után azonnal csomagolják és szállítják a Tanyasit, filézéskor könnyen leválik a húsa a csöves csontokról.
Ez a nemes, minőségi alapanyag a főzésnél, sütésnél is mutatja különlegességét. Lassú növekedésük miatt a Tanyasi csirkék jóval kevesebb vizet vesznek fel, nem a víztől gyarapodnak, így hőkezelésnél sem távozik belőlük annyi nedvesség, húsuk nem esik össze a sütőben. Sőt, sütés után sem. Érdekes kísérlet megnézni, hogy ha egészben megsütünk egy Tanyasi csirkét, és kivesszük a sütőből, hűlés közben sem fog összezuhanni, „megfonnyadni”. Húsuk gazdag viszont zsírban, s ez a sütés közben a húsban felszívódó zamatos zsír teszi még ízletesebbé a sültet.
De mondjunk egy még érzékibb különbséget! A bőrös Tanyasi csirkecomb sütésénél már a sülő hús illata is más, valami enyhe, nagyon finom, talán kukoricás illatot érzünk. Érzitek?”
Forrás: http://tanyasicsirke.nlcafe.hu/
|