A házityúk legtöbb betegségét tartási és takarmányozási hibák idézik elő. Természetesen vannak öröklött hajlamok bizonyos betegségekre és torzképződményekre, melyek azonban mint egyedi megbetegedések jelentéktelenek.
Megelőző intézkedések:
- vitaminok és az ásványi anyagok helyes mennyisége és összetétele a tápban.
- gyógyszerek (kokcidiosztatikumok) adagolása a takarmánnyal vagy az ivóvízzel alacsony (megelőző) dózisban.
- antibiotikumok használata (alacsony, diétás hatékonyságú dózisok adagolása .
- oltási programok elvégzése
Egészségkárosító tartási körülmények:
- magas istállóhőmérséklet, ammóniatartalmú istállólevegő.
Gabonafélék A kukorica a legkedvezõbb energiahordozó baromfitakarmány. Tápanyagtartalma legnagyobb a gabonafélék között. Alacsony fehérjetartalma (9-10 %) igen hiányos lizinben. A kukorica nemcsak kiváló energiabázis, ezenkívül egyéb elõnyei is jelentkeznek. A sárga kukorica kitûnõ xantofill forrás; ez az anyag tetszetõssé teszi a vágócsirke bõrét és a tojás sárgáját. A pigmentek egy része átalakulhat A-vitaminná, hozzájárulhat az állatok vitaminellátásához. A kukorica 4 % zsírtartalma esszenciális zsírsavakban igen gazdag, 50 %-a a növekedéshez, tojásrakáshoz nélkülözhetetlen linolsav. A baromfifélék tápjában a kukoricát, a kortól és a hasznosítási iránytól függõen 40-70 %-ban szerepeltethetjük. Többnyire darált formában, keverékben adjuk, de kifejlett állatokkal szemesen is etethetõ. Darált állapotban hosszabb ideig nem tárolható, kesernyéssé válik. Takarmánybúza. A második legfontosabb gabonaféle. Fehérjetartalma viszont jóval nagyobb a kukoriváéná
... Tovább »