Rovatunkban többször is foglalkoztunk a családi gazdaságok állattartásának aktuális kérdéseivel. Jól tudom, ez a mostani téma nem éppen ilyen! Az emberek döntő többsége a baromfihúst már vidéken is a boltok polcairól szerzi be, mégis azt remélem, cikkünk nem valamiféle anakronizmus, kortévesztés szüleménye, hiszen a magas naposbaromfi-árak – és itt nem részletezett más okok miatt – a családi szükségletre szánt tanyasi, falusi, szérűskerti baromfitartásnál egyre többen térnek vissza a természetes keltetés- és nevelés már-már teljesen elfeledett gyakorlatához.
A természetes keltetés alapfeltételei: a termékeny tojás, ehhez a baromfik megfelelő ivararánya és a jó kotlós.
A tyúk egy fészekaljnyi, 12-20 db tojás lerakása után kezd kotlani, ha azokat alatta hagyjuk. A ve
...
Tovább »