Szerda, 2024-04-24, 2:38 PMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Belépés

Keresés az oldalon

Keresés a wikin

Tenyésztők

Friss katalógustag

Népszerű blog

Népszerű könyv

Népszerű fórum

Könyv rendelés

Itt ki tudod választani a több ezer könyv közzül ami a legjobban érdekel.

Felhasználók képei

Videók az oldalról

00:07:33

Tóth Gyula díszbaromfi-tenyészete

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0
00:01:34

MIDI140SK típusú kézi forgatású keltetőgép üzembe helyezése

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0

Körkérdésünk

Hogy jutottál el az oldalra?
Összes válasz: 59
Szoktál e fórumokon tájékozódni madaraiddal kapcsolatban?
Összes válasz: 34
Meik oldalfunkció nyerte el a tetszésedet?
Összes válasz: 38

Mini-chat

Bassette - Fórum
Filelok, képek megosztása a saját tárhejről ,a file linkjének beillesztásével is lehetséges!
[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
A fórum moderátora: Admin  
Fórum » Madarak » Baromfik » Baromfi fajták » Bassette
Bassette
AdminDátum: Hétfő, 2015-08-31, 4:44 PM | Üzenet # 1
Hadnagy
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 52
Állapot: Offline


A 19. század elején sok törpetyúk volt található a belga [url=https://hu.wikipedia.org/wiki/Limburg_(Belgium)]Limburg[/url] közeli tanyákon. Apró tyúkok voltak felismerhető értékek nélkül. Ezek a kistestű tyúkok viszonylag nagy számban tojtak testükhöz képest relatív nagy tojásokat. W. Collier próbált meg ezekből a tanyasi kistestű tyúkokból egy egységes megjelenésű tojófajtát kitenyészteni. Miután a szelekciós munkássága már sínen volt, 1917-re a jó tojáshozamú bassette „elkészült”.A haszonállat tulajdonsága határozta meg a későbbiekben a fajta fennmaradását. 1939-ban a tenyésztő a bassette jövedelmezőségére koncentrált. Megállapította, hogy a bassette a közepes és nagy testű tyúkok takarmányának csupán 1/3-át igényli, és emellett mégis a nagy tyúkok tojáshozamának 2/3-át képes teljesíteni. Hogy a célját hatékonyabban nyomatékosítani tudja, megemlítette, hogy francia telepeken hústyúk csibék keltetésére használják a bassette kotlósokat. Sőt, ha a bassette-t keresztezték a húsfajtával, akkor az utódok gyors növekedést mutattak kevés takarmány mellett.A II. világháború után csaknem teljesen eltűnt a fajta. A megmaradt állatokat professzor Willems gyűjtötte be a tanyákról. Így néhány év alatt egy több száz egyedből álló törzsállományt nevelt ki. Ezeket az tyúkokat a Gent Egyetem egy kísérleti tanyáján tartotta. Professzor Willems ezzel a tettével megmentette a bassette fajtát az eltűnéstől, leromlástól, beltenyésztéstől.Fajtabélyegek, színváltozatokHáta széles, hosszú, válla szintén széles. Szárnyai hosszúak, testhez simuló. Farktollak nagyok, enyhén legyezős, fenntartott. Melltájék lekerekített, széles, nem túlságosan előreeső. Nyaka közepes nagyságú. Feje közepes méretű, arca piros. [url=https://hu.wikipedia.org/wiki/Taraj_(ty%C3%BAk)]Taraj[/url] egyszerű típusú, nagy, 5 egyforma fogazattal. Füllebenyek fehérek. Szemek nagyok, élénkek, sötétvörös, sötétbarna. Csőr erős, kékes és sötét szarvszínű. Csüd meglehetősen rövid a testhez képest, palakék.

Színváltozatok: Fogolyszínű, ezüstfogoly, és gyöngyszürke-ezüstfogoly színű.TulajdonságokEz a fajta úgymond féltörpe. Egy nagyobb testű törpefajta, vagy kisebb testű tyúk. Igen erős felépítésű törpetyúk. Érdeklődő, aktív táplálékkereső.

Általános tulajdonságok:Súlyakakas ~ 1 kg, tojó 800 - 900 gGyűrűméretekakas 13, tojó 11Tenyésztojás tömege40 gTojáshéj színefehérÉves tojáshozama120 db

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.
 
Fórum » Madarak » Baromfik » Baromfi fajták » Bassette
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:

Vince emlékéreCopyright MyCorp © 2024 |