Vasárnap, 2019-10-20, 1:36 AMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Belépés

Keresés az oldalon

Keresés a wikin

Tenyésztők

Friss katalógustag

Népszerű blog

Népszerű könyv

Népszerű fórum

Könyv rendelés

Itt ki tudod választani a több ezer könyv közzül ami a legjobban érdekel.

Felhasználók képei

Videók az oldalról

00:23:52

Echot TV - A Vidék Élni Akar 2014.06.29 - Fürjtenyésztés

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0

Tojások megjelölése kézi fogatáshoz

  • Látogatottság:
  • Összes hozzászólás: 0
  • Helyezés: 0.0

Körkérdésünk

Hogy jutottál el az oldalra?
Összes válasz: 51
Szoktál e fórumokon tájékozódni madaraiddal kapcsolatban?
Összes válasz: 28
Meik oldalfunkció nyerte el a tetszésedet?
Összes válasz: 27

Mini-chat

Appenzelleri szakállas - Fórum
Filelok, képek megosztása a saját tárhejről ,a file linkjének beillesztásével is lehetséges!
[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
A fórum moderátora: Admin  
Fórum » Madarak » Baromfik » Baromfi fajták » Appenzelleri szakállas
Appenzelleri szakállas
AdminDátum: Szombat, 2015-08-22, 8:54 PM | Üzenet # 1
Hadnagy
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 52
Állapot: Offline
Az appenzelleri szakállas Svájcban kitenyésztett tyúkfajta.Appenzell-ben lett kitenyésztve, mely a ProSpecieRara gondozásában van. Igen ritka fajta nem csak Európában, de hazájában, Svájcban is. Őseinek egy orosz szakállas-búbos tyúkot vélnek („Bartli”). Biztos csak az, hogy Olaszország felől terjedt el az Alpokban. De valamilyen rejtelmes oknál fogva egyre csak fogyatkozásnak indult a fajta. Már majdnem kipusztult, az újjászületésük 1870-re tehető. Egy bizonyos Züst Úr megelégelte, hogy tyúkjainak télen folyton megfagy a taraja, toroklebenye és leesik a tojáshozamuk. Ekkor döntött úgy, hogy ismét „előhozza” ezt a régi fajtát. Birtokán nap mint nap szem előtt volt állománya. A fajta jól állta a sarat és fenn tudott maradni fekete színben. Egy további lépést az ükunoka tett meg 1963-ban, amikor egy fogolyszínű itáliai tyúkot keresztezet az appanzelleri tyúkokkal és így előállította lassan a fogoly színű változatot is.
Teste erős tanyasi formát mutat széles vállakkal. Háta közepesen hosszú, gyenge eséssel, nyereg lekerekített. Farktollak legyezőszerűen viseltek. Melltájék fenntartott. Szárnyak mérsékelten testhez simulóak. Feje közepes nagyságot mutat, erős, széles. Arca piros, kissé szőrözött. Szemek sötétbarnák, élénkek, előreállóak. Csőr erős, feketés. [url=https://hu.wikipedia.org/wiki/Taraj_(ty%C3%BAk)]Taraj[/url] meglehetősen széles, rózsástaraj. Füllebenye fehér, kicsi, a szákálltól eltakart. A tokalebeny szintén kicsi. Nyak közepes hosszúságú, kissé görbült. 4 ujjú, csüd színe fekete, kékes. Tollak szélesek, rövidek, testhez simulóak.Színváltozatok: elsősorban fekete.

Igen életrevaló, vitális tyúkfajta. Jó tojáshozamú, különösen zord éghajlatra jól alkalmas. Mivel szakállas, itt is ki kell emelni, hogy a takarmány ne legyen pépes, amitől a szakáll tollai összeragadhatnak. Szapora fajta, csibék kíváncsiak, izgágák.

Általános tulajdonságok:Súlyakakas 2 - 2,3 kg, tojó 1,6 - 1,8 kgGyűrűméretekakas 18, tojó 16Tenyésztojás tömege55 gTojáshéj színefehérÉves tojáshozama155 db

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.
 
Fórum » Madarak » Baromfik » Baromfi fajták » Appenzelleri szakállas
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:

Vince emlékéreCopyright MyCorp © 2019 |